Как готвенето се превърна в игра

Главният герой от днешната статия отново е Емо. Мисля, че вече го познавате добре от тези статии – ТУК и ТУК , а хората, които ме познават са чували за него хиляди пъти. Тази неделя реших вместо да идем до някой мол, да дойде вкъщи и да си сготвим паста. Времето го предразполагаше, защото валеше и имах огромна нужда да напълня дома си с детски смях и по-специално, неговия. Преди време публикувах пост за безглутенова паста и за ползите от нея, та освен penne ми изпратиха и две детски кутии с безглутенова царевична паста. Едната  под формата на буквите от азбуката, а другата под формата на животни. И с кого да споделя това здравословно “чудо”, ако не с Емил?! Когато му споменах по телефона какво съм му подготвила, реакцията му беше:”Оооо, спагеткиии! Ама може ли аз да ги готвя и да бъркам сосчето?”.

Това се оказа още едно предизвикателство за мен. Наистина не мога да Ви опиша с думи колко е хубаво да видиш как учиш един малък малчуган да готви храната, която яде, да му обясниш що е то ГМО и как трябва да подбираме най-добрите суровини към менюто си. Беше и автогол, защото последваха още куп въпроси как се правят буквичките, защо като са от царевица, не я вижда и пр. Важното е, че успя да разбере, че това, което готви е полезно, а преди да го сложи в тенджерата да се вари, си поигра с пастата и изписваше името си.

Рецептата не е никак сложна, Емил сам си избра какво да прибавим към “буквите”. Шунка, доматен сос, малко босилек и сирене / “сиенце”. Времето, което прекарахме беше по-важно, смислено и зареждащо от всичко, защото приготвяхме храната си заедно и то много старателно. Тогава разбрах, че нищо не те мотивира така, както когато учиш дете на нещо ново и го караш да бъде креативно и будно.

###

###

Снимките станаха много набързо, супер непринудени и НЕнагласени, защото исках да се докоснете най-истински до нашата готварска игра. Не ни беше нужен професионален фотограф, за да изобрази радостта и на двама ни. Нали?

Поуката от “кухнята” е , че показвайки на Емил здравословна храна и подтиквайки го сам да я приготви, го научих какво да поръчва в ресторант, къде да си слага салфетката, когато се храни, какво да си купува от магазина и как да поддържа здравето и фигурата си, когато порасне. Това ще стане част от неговото израстване и няма да му се налага да се консултира постоянно с “мама и тати”, а сам ще взима решения за себе си.

 

Ако Ви се е сторило апетитно и различно, може да поръчате безглутеновата паста от Sotelli .

Bon Appetit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.