Манията да бъда винаги във форма

В тълковния речник има две значения на думата “мания”. Първото е “силно влечение и прекомерна страст към нещо”, а второто – “болестно психическо състояние, свързано с поява на натрапчива идея”. Анализирайки тези две тълкования реших  да ви разкажа моята история за вечната ми “борба” с килограмите или по-скоро за вечната ми борба с мислите и манията да бъда винаги във форма. Едва на 26 разбрах колко е абсурдна ситуацията и, че външният вид не е всичко!

Тази мания започна отдавна. Първата случка май е през пубертета, когато бях на 13. Спомням си, че след едно лято се прибрах от вилата и бях качила около 5кг. През лятото не забелязвах, защото по цял ден бяхме по бански покрай басейна, а и тогава кой ти мисли за килограми, всичко беше ИГРА. Хормони, реването на мама и кока колата бяха “виновниците” за излишния товар, който натрупах.  (Веско, помниш ли, че изяждахме по една малка тава реване на ден?! Прасета от малки!) Та, когато се прибрах през септември, премерих едни любими дънки и те не ми ставаха вече и не само, че не можех да ги закопчая, а едва ми стигаха до половината бедро. Както може да се досетите последва рев, рев, мрънкане, тръшкане, обвинявах се, не исках да се появявам в училище – все такива пубертетски изблици.  За щастие след време хормоните си дойдоха на мястото, дръпнах малко на височина и нещата се нормализираха, но в никакъв случай не съм била като модел, имах си бузки. хах

Втората случка беше от 2013г, първата ми година в Америка. Качих цели 6 килограма, но сега като се сетя хич не се учудвам. Със Сузи ядяхме какво ли не – шоколади, бонбони, понички, пържени картофи(да, тогава все още обичах картофи). Добре си спомням, когато изпратихме снимки на приятели, те бяха шокирани и разбира се започнаха с подигравките: “Оооо, някой май си похапва повечко?! Вие работите ли или само ядете?“ 😀  Телата ни приличаха на круши, а душите ни плачеха всеки път, когато се погледнехме в огледалото. Успяхме да поотслабнем с 2, 3 килограма с динената диета, но не и да изглеждахме като модели на Victoria’s Secrets, когато се прибрахме.  И така, първата ми среща със САЩ беше ужасна, втората също.

2014г., отново Америка.  Работех сутрин от рано и вечер до късно, а следобед имах 4 часа почивка, които никога не използвах за сън. 😀 Сладко, коктейли, безсъние и историята се повтори, но положението не беше кой знае колко извън контрол. Смятам, че именно резултатът от тези случки ме накара да се замисля сериозно  за това как изглеждам и как искам да изглеждам.

Преди да замина за САЩ през 2015та направих свое си проучване за храната, какво да ям, как да го ям, какво да си купувам. Ивелина “диетологът”, нали разбирате… 😀 Поне си изградих навика да спортувам активно, да се храня с прясна храна(доколкото е възможно), да пия много смутита и пр. Това донякъде промени вкусовете ми и неща, които не харесвах сега обожавам.  Подготвях тялото си, все едно отива на война, но повярвайте ми войната с килограмите е безмилостно жестока. Вече в Америка, ежедневно пред очите ми имаше купища захарни  изделия,  но бях твърда като камък.  През този период всъщност се вманиачих и тази мания никак не бе здравословна. Заминах 54 кг през май, а средата на юли бях стигнала 47 кг. Често се случваше да ме питат дали съм болна, храня ли се изобщо. Аз само се гледах в огледалото и си казвах:”Трябва още да изчистя, не е достатъчно!”  Признавам си, бях скелет, костите ме боляха, когато сядах на твърд стол или пейка, не можех да спя от мисли как трябва да стана рано да бягам или да ида на фитнес. Една конкретна случка преобърна мисленето ми и се стреснах. Не бях яла цял ден, май само едно смути, бях работила 8 часа на крак и накрая отидох на пътеката и тичах докато не изгорих 600 калории. Прибрах се, изкъпах се и легнах, защото нямах абсолютно никаква сила, дори да говоря, само помолих за вода и заспах. Бях спала сигурно 14 часа. И най-после се “светнах”, че нещата не са добре и може да се разболея от анорексия. За щастие имах силна подкрепа и успях да се справя с манията тогава, тялото ми беше здраво и се чувствах страхотно. Но само за малко…

Тази мания да бъда винаги във форма ме измъчва и до ден днешен. Все нещо не ми е ок, все се оглеждам, внимавам какво ям, тегля се по 32328 пъти, спазвам какви ли не режими, мрънкам, че съм “дебела” и ето че тези мои нездрави мисли доведоха до сегашното ми състояние. Е, и стресът има влияние, но нали се сещате, че той не идва само от работа, а и от постоянни и негативни мисли.  АБСУРДНО и смешно! От известно време наблюдавам и кожата си – стана още по-суха, появяват ми се повече пъпки, отколкото в пубертета, петна на места.  В следствие на тази мания успях да си докарам хормонален дисбаланс, задържане на вода, постоянна нервност, комплекс да не се показвам по бански пред много хора и новите 4 килограма. Да, има ги, знам, че не се забелязват, но аз ги усещам! Дори майка ми, която постоянно повтаря, че нищо ми няма и че “това е болестно състояние” сама се убеди като видя кантара и изследванията. Прекалената ми суета ето до какво доведе. За щастие навреме успях да се стресна отново и да си дам сметка, че сама си навредих. Повярвайте ми на 26 мислиш по-философски, отколкото на 13, 21 или 23 години. Уморих се да следя килограми, постоянно да се тегя или да си броя граховите зрънца, уморих се и от мислите си.

Този път НЕ искам да гоня цифрите на кантара!!! Искам тялото и душата да имат баланс и да бъда здрава, все пак ще бъда майка някой ден.  Реших да подходя по-умно като си направя изследвания и като се доверя на специалисти, не на интернет “хранителни режими”. Това трябва да го направи всеки, който иска промяна в теглото, защото ВСЕКИ организъм е СТРОГО ИНДИВИДУАЛЕН.  И така от днес започнах една Програма за здравословно управление на теглото. Програмата продължава 90 дни, в които да изградя навика на балансираното хранене, да включа храните, които наистина са полезни за моя организъм, а не да си мисля, че като изям една салата айсберг всичко е точно. Получих книжка, в която подробно е разписан режима, дневник на хранене, рецепти и интересни факти, колко да спортуваш и пр. Тези 90 дни са само началото към едно здраво тяло FOREVER и към една истинска промяна.

Xoxo,

И,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.