6 съвета как да работим от вкъщи

Времето е такова, ситуацията е такава – #останетесивкъщи ! Има толкова много неща, които можете да свършите, да прекарате повече време със семейството, да “откраднете” време за размисъл. За живота, за човешкото съществуване, за добротата и искреността, за хората, които обичате. Не е случайно това бедствено положение, никак даже. Положение ясно крещи – “Осъзнайте се, хора! Бъдете човечни!”. Не искам да задълбавам в проблема, напротив, ще ми се заедно да погледнем рационално на случващото се и да осъзнаем, че светът не е свършил, просто сме във “ваканция”. Нека разменяме съвети, обменяме опит, да черпим идеи за книги, филми, подкасти, статии, тренировки в домашни условия, рецепти за вкусни ястия.

Като човек, който работи предимно от вкъщи, ще си позволя за ви дам 10 съвета как да работим пълноценно в домашни условия. Надявам се информацията да ви бъде полезна, да си налеете чаша горещ чай, да се настаните удобно на любимото си място у дома, да вземете лаптопа и да покажете какво можете!

  1. Започнете деня с тренировка

Работата от вкъщи предразполага поведение, подобно на ленивост, но направиш ли тренировка, дори и за кратко, денят започва с по-енергична нотка. Възползвайте се от времето сутринта, което обикновено прекарвате в задръстване, за да стигнете до офиса. Аз лично използвам app-a SWEAT: Kayla Itsines Fitness. Имате един месец гратисен период, а после е по 34.99лв. на месец. Друга опция е да излезете навън за джогинг, ако живеете в къща или в затворен комплекс, близо до гора или разходка (при условие че не сте под карантина).

 2. Абстрахирайте се от членовете на семейството си, ако е възможно

Аз лично предпочитам да работя, когато всички излязат. Така няма кой да ме занимава с битовизми, да ми задава по 9489 въпроса от рода на „Имаш ли нещо цветно за пране, ще пускам пералня?”. Друг метод на изолаця е, когато си сложа слушалките, пусна chill out музика и увелича на макс. Определете пространство, което е ваше и си определете часовете, които ще ви трябват, за да си свършите работата. Заключените врати понякога са необходими.

3. Вземете душ и се облечете все едно ще излизате навън

Това може да изглежда очевидно и задължително от хигиенна гледна точка, но ще се изненадате колко различно ще започне денят ви след душ и ако забравите за домашните дрехи. Заложете на нещо по-различно от мекия анцунг, нещо с което бихте излезни навън. Не предлагам да облечете официалната рокля или костюм, стегнатите дънки също, но не носете пижама. PLEASE!

4.  Изключете си нотификациите от социалните мрежи, защо не и Airplane Mood 

Нищо и никой не ви спира да надниквате от време на време в социални медии. Вместо да скролвате безцелно и безкрайно из съдържание, което може би не ви касае, напомнете си, че трябва да вършите работа. Story-тата в Instagram ще почакат.

                   5.  Не се превръщайте в Пепеляшка

Прекарвайки цял ден у дома, изведнъж осъзнавате колко много задачи и домашни „проекти’ ви очакват: съдомиялната, от която трябва да извадите съдовете, разхвърляни и претъпкани чекмеджета, детски играчки, разпръснати наоколо, ако имате дете. Обичам да правя бързо подреждане на дрехите и извадените вещи сутрин, за да не са ми пред очите и да не ме разсейват. Просто се  старайте да не допускате прекалено много домакински работи в работно време. Чиниите могат да почакат.

            6. Също така: време за вас и други каот вас

Понякога се чувствате самотно, това може би най-трудната част за овладяване. Наясно сте кои от приятелите ви също работят от вкъщи, нали? Затова направете план за среща на кафе, разходка или нещо подобно. Приятелите, работещи от вкъщи, freelancer-и са супер подходящи за това, защото сте на една вълна, вдъхновяват и разполагат с времето си.

Толкова от мен! Пазете се, гледайте повече през розовите очила, благодарете, че сте добре и сте си вкъщи и се обичайте. Прегръщам ви през монитора/екраните! И.

  • Снимките са направени в любимия ми магазин за мебели с Бостън, който е като музей БУКВАЛНО! Restoration Hardware

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.