Новите навици и тяхната сила

В какво най-често инвестирате времето си? Вършите много неща наведнъж или всичко се случва бавно и по списък? Обичате ли да се предизвиквате? Рискувате ли?

Задавам ви въпросите, над които мислих през последните дни и благодарение, на които стигнах до отговори, носещи промяна, разбиране и приоритизиране. Задавам именно тях, защото искам да “чуя”/видя отговори, различни от моите, които сигурна съм, ще доведат до един приятен житейски обмен.

Преди броени дни дадох старт на трепетно начало. Начало, което да премахне въжетата, в които се бях увила и да предостави хоризонти, до които още не съм стигала. Излизайки от капсулката си, цели пет месеца се затварях, избрах да предприема няколко нови действия, които да ме изтласкат и да ме заредят с различна, по-мощна енергия. Да, скъпи хора, вярвам, че новите навици имат голяма сила.

Споделям с вас пет от моите ежедневни помощници, които вече седмица ми служат вярно – простички са, не изискват много време, но дават заряд. Как разбрах? Хората казват, че съм различна – в положителен аспект.

  • Не използвам асансьора.

От месец и малко не спортувам активно, не съм стъпвала в залата, но, Слава Богу, това ще се промени от другата седмица. Тялото ми все още е изтощено и при първата по-интензивна тренировка ще се задъхвам и изморя доста. Затова чрез качването и слизането по стълбите подготвям организма си и не го стресирам, както, ако се “хвърля” от раз във фитнеса. Бонус – избягвам неловкото мълчание с непознат в асансьора и сладкодумковците, които ме разпитват за какво ли не, рано сутрин, когато само ми се мълчи.

Награждавам се за дневните си постижения и ги изричам на глас.

Преди години всеки ден пишех по едно постижение за деня и го прибирах в кутия. В края на седмицата отварях кутията и препрочитах всичките. Това малко ритуалче ми носеше такова удовлетворение и такава гордост, каквато дори дипломите ми не са ми носили. Сега си измислих изцяло нов начин, с който почитам не едно, а няколко постижения за ден. Под постижения имам предвид дори – “сготвих страхотна паста”, “дадох неискан съвет на приятел и му помогнах” или “справих се отлично с тази задача”. Както казваше life couch- ът ми – “При всяко постижение повтаряй – “ТОВА Е МОЯТА ПОБЕДА!”. Как се награждавам? Както поискам и почувствам в момента, било то с 10 минутна медитация, черен шоколад и газирана вода хах, епизод от сериал, женска глезотия и още, и още, и още. Варианти много.

Пия гореща вода сутрин на гладно, и вечер преди лягане.

Това ми го препоръча моя приятелка, която го практикува от години и която предаде този навик и на детето си. Реших да я послушам, поразрових се да разбера за ползите, които никак не са малко, и започнах да изграждам този навик. Попаднах на интересен факт, че в Китай от детството учат децата да изпиват преди хранене подгрята вода. Дори в кафенетата и ресторантите, преди да донесат поръчката, дават на клиента чаша гореща вода. Ето някои и от ползите на елексира:

  1. подобрява кръвообръщението
  2. пречиства червата и стомаха
  3. подпомага отслабването
  4. елиминира токсините от тялото

Защо пък да не опитате още от утре, преди кафето, да изпиете чаша гореща вода? Водата пречиства и ЛЕКУВА.

Оставям си телефона в кухнята, когато си лягам.

Това си е чисто предизвикателство! Използвам фукнцията Bedtime от години, но така ограничавам само позвъняванията и да не получавам съобщение. Друг е въпросът обаче, че когато не мога са заспя протягам ръка към телефона и скролвам безцелно из интернет. Или пък се изкушавам да отворя някое съобщение или мейл, което да ме разсъни още повече. Последните месеци ми се налага телефонът да е постоянно в ръката ми, получавам безброй известия и това допринесе за един ненужен стрес, от който вече нямам нужда. Светът няма да свърши без мен, без отговор на въпрос или отговор на мейл.

Казвам си пред огледалото, че се обичам веднага щом стана.

Мислех си, че за да се чувствам добре, пълноценна и обичана, трябва да имам някого до себе си. Толкова се бях вглъбила в тази идея, че направо не искам да си спомням. Истинската и силна обич идва от самите нас. Сигурна съм, че някои сега препрочитат това изречение и си казват: “Е, как така! Не е вярвно! Добре, как да се заобичам!”. Спокойно, не сте сами, има милиони хора, които си задават тези въпроси ежедневно, аз също съм била една от тях. Затова ви споделям този навик, който според мен е НАЙ-СИЛНИЯТ! Работата със себе си пред огледалото има такава мощ, каквато и атомна бомба няма. Когато ОБИЧАШ себе си, позволяваш на чудесата да се случат в живота ти.

Надявам се да съм била полезна и да съм успяла да ви докосна поне мъничко. Ще се радвам, ако споделите вашите отговори на въпросите, които ви зададох в началото. Винаги може да ми пишете тук, на мейла или в тук: https://bit.ly/3hfvr80

И.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.